torsdag 24. mars 2011

Friluftsboka


Denne fantastiske boka, Friluftsboka med red. Andreas Backer og Einar Bergsland, stiftet jeg først bekjentskap med under et opphold på turistforeningshytta Myrseter. Jeg skjønte raskt at dette var en bok jeg ikke ville være foruten, og fant den til alt hell på et antikvariat noen uker senere. Den ble utgitt i 1941 (forøvrig virker den relativt uberørt av tidens politiske forhold), og inneholder alt en ung pike med sansen for både friluftsliv og tidligere tiders klesmote og språkbruk kan ønske seg. Kapitlene har titler som "Med beksøm på bena", "Så svinger vi padleåra" og "Å smøre er ingen heksekunst". Mye å glede seg til, altså.

Boka fungerer, i følge forordet, "først og fremst som en hyldest til hele det omfattende friluftslivet vårt" og "skal hjelpe dig med å finne dig til rette" i naturen. Det er et ganske bredt utvalg av temaer som er med - alt fra førstehjelp til vannski. Hvor mange som sto på vannski under krigen, vet jeg ikke, men det man skulle tro var et mer aktuelt tema den gang - matauk - er ikke med (det ble vel kanskje ikke regnet som friluftsliv). De forskjellige temaene blir nokså grundig behandlet, og i kapittelet "Mellom tømmervegger" blir bygningstegninger og tips om materialvalg lagt fram med den største selvfølgelighet (selvsagt bygger du din egen hytte!).


Men boka retter seg ikke kun mot drevne friluftsfolk, den inneholder også mange eksempler på typiske nybegynnerfeil, gjerne skildret med en god porsjon sarkasme. Her, fra kapittelet "Sykkelen gjør veien kortere":
Når folk legger ivei på en sykkeltur, er det rent utrolig hvad de kan trekke med sig av bagasje, det er rart at sykkelen kan tåle slikt. Ikke sjelden ligger svære pølser på 30-40 kg over bagasjebæreren, ofte til og med grammofon og jazzplater. Det er gjerne slik, at de som er minst vant, drar mest med sig, og det er ikke rart at folk da kan syne det blir et eneste slit til tross for korte dagsturer. (127-128)
Ja, neste gang skal jeg jommen legge grammofonplatene igjen hjemme.

I samme kapittel finner vi det jeg synes er et av de flotteste bildene i boka, en staut familiemann, med bildeteksten "Med Vesla på tur":


Med sneipen i munnviken og ungen på styret er søndagsturen med familien sikret, om enn ikke helt korrekt etter dagen standard.

Jeg kommer tilbake med flere godbiter. Først ut blir motetips fra kapittelet "Sånn skal vi klæ oss".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar